MASSAGEPRAKTIJK

BAUKE DROST

MASSAGEPRAKTIJK BAUKE DROST

voor massage en blessurepreventie

Kinesiotaping

Medical Taping Concept


foto Kinesiotaping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds een tapemethode ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om de gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrondgedachte is, dat de spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed-lymfecirculaties en de lichaamstemperatuur.


foto Kinesiotaping

Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoening geven.


Voortbouwend op deze gedachte, werden er diversen elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd.


Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassinggebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.


foto Kinesiotaping

De gebruikte Tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruikt gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort "liftende werking" heeft op de opperhuid. Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.


foto Kinesiotaping

Kortom:

De liftende werking van de Kinesio Tape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk.


Voor meer info: www.fysiotape.nl