MASSAGEPRAKTIJK

BAUKE DROST

MASSAGEPRAKTIJK BAUKE DROST

voor massage en blessurepreventie

Manuele Lymfedrainage

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht en dit bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer bij het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en uitwisseling van stoffen en gassen. Dit noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert Ons lichaam bevat naast het bloedvatenstelsel ook een lymfestelsel. De lymfebanen lopen door het hele lichaam en transporteren het lymfevocht naar het halsgebied waar het weer terug komt in de bloedbaan. Op bepaalde plaatsen in het lymfestelsel liggen concentraties van lymfeklieren, namelijk onder de oksels, in de lies en in de hals en nek deze hebben een zuiverende werking. Door het lymfestelsel stroomt lymfe wat een kleurloze vloeistof is. Lymfe haalt ziektekiemen, afvalstoffen, spanningen, emoties en vochtopeenhoping (oedeem) uit je lichaam. Het lymfesysteem is het belangrijkste deel van ons immuunsysteem (dat ons lichaam beschermt tegen bacteriën en virussen).


Dr. Vodder heeft in 1932 deze massagevorm ontwikkeld. Manuele lymfedrainage is een massage techniek die het lymfestelsel activeert, met als doel het uiterst essentiële afvoersysteem te zuiveren en te reguleren en zo het menselijk lichaam te versterken. Manuele lymfedrainage is een zachte en rustige massage met ritmische schuivende en pompende bewegingen. Om overtollig vocht, afvalstoffen uit het weefsel te halen en af te voeren. En het te zuiveren in de lymfeklieren. Het werkt herstelbevorderend bij operatieve ingrepen.


Wat is oedeem

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Geeft spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan, ziet er dikker uit en kan pijnlijk zijn. Dit is een gevolg van slecht functioneren of een defect lymfesysteem. Het kan zijn ontstaan door een blessure omdat het weefsel is beschadig of door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen.


Behandelbare klachten


Lymfedrainage is niet geschikt voor diabeten, de cliënten kunnen een hypo krijgen.


Behandeling

Afhankelijk van de klachten zal de behandeling van meerdere malen per week tot één maal per maand plaats vinden. Een manuele lymfedrainage duurt gemiddeld 45 min. tot 60 min. Voor een goede ontspanning wordt er niet gepraat. Het komt regelmatig voor dat cliënten tijdens de behandeling (bijna) in slaap vallen ten gevolgen van het rustgevende en ontspannende effect van manuele lymfedrainage. Na enige tijd worden door de cliënt vaak lichte tintelingen gevoeld, ten teken dat er 'iets gebeurt' met het oedeem. Meestal is na afloop al een (lichte) afname van het oedeem te zien of te voelen (druk).


Na een manuele lymfedrainage massage kan ook nog Lymfetaping aan gebracht worden.

Deze tape heeft een liftende werking en geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld.